Kaynaklar ana sayfasına geri dön

Google ile nasıl başarılı online reklamlar yazabilirsiniz?

Kaynaklar ana sayfasına geri dön

Google ile nasıl başarılı online reklamlar yazabilirsiniz?

Öne çıkan bilgiler

Müşterileri tam da ürün ve hizmetlerinizi aradıkları sırada web sitenize çekebilecek bir online reklam metni yazmaya karar verdiniz. Tebrikler! Peki küçük işletme reklamcılığına nereden başlamalısınız?

Google Ads ile metin reklamı, resimli reklam, görüntülü reklam, mobil reklam ve daha fazlasını oluşturabilirsiniz. Bu yazıda metin reklamları oluşturmanın inceliklerine ve nasıl reklam metni yazmanız gerektiğine odaklanacağız. Metin reklamları ile potansiyel müşterilerinize ihtiyaç duydukları bir şeyi internette arattıklarında ya da satın almak istediklerinde işletmenizin doğru adres olduğunu gösterebilirsiniz. Nasıl görüntülü reklam oluşturacağınızı öğrenin.

  1. Temel bilgiler
  2. Müşterilerinizin ihtiyacına hitap edin
  3. İşletmenizi diğerlerinin önüne çıkarın
  4. Müşterileri harekete geçmeye ikna edin
  5. Reklam grupları kullanın
  6. Kısa, açık ve net ifade edin
  7. Anahtar kelime ekleyin
  8. Doğru bir dil kullanın
  9. Deneyin ve test edin

Google Ads nedir?

Google Ads Google’ın geliştirdiği bir reklamcılık hizmetidir. Google Ads ile reklamlarınızı müşterilerinize arama sonuçlarında ve Google reklam ağında gösterebilirsiniz.

Google Ads’i deneyin

‘Bugün’ ve ‘şimdi’ gibi heyecan ve öncelik hissi taşıyan sözcükler kullanın.

1. Temel bilgiler

Daha önce Google Ads’de bir Google reklamı oluşturmadıysanız yazıya temel bilgileri anlatarak başlayalım. (Eğer halihazırda Google Ads’le reklam yapıyorsanız ve amacınız metin reklamlarınızı iyileştirmekse ‘Müşterilerinizle alaka kurun’ maddesine geçebilirsiniz.)

a) Google Ads hesabınıza giriş yapın

b) Üzerinde çalışmak istediğiniz kampanyaya giderek “Reklamlar’’ sekmesine tıklayın

c) “Yeni Reklam” sekmesine tıklayın, oradan “Metin Reklamı”nı seçin

Buradan oluşturduğunuz reklama metin ekleyebilirsiniz. Metin reklamı şu bölümlerden oluşur:

Başlık

Başlık, yazı karakterinin boyutu ve potansiyel müşterileriniz üzerindeki ilk izlenimi açısından reklamınızın en önemli parçasıdır. İşletmenizi, ürün ya da hizmetinizi net olarak anlatmalıdır.

Açıklama satırları

İki satırdan oluşan açıklama bölümü sunduğunuz ürün ya da hizmet hakkında daha çok detay vermeli ve müşterinin web sitenizi neden ziyaret etmesi gerektiğini açıklamalıdır.

Görünen URL (link)

Görünen URL kullanıcıların reklamınıza tıkladıklarında yönlendirilecekleri sayfa değil, işletmenizin ana sayfasıdır. Bu sayfayı web sitenizin internetteki imzası gibidir. Örneğin examplebusiness.com.

Hedef URL (link)

Kullanıcıların reklamınıza tıkladıktan sonra geldikleri sayfadır. Hedef URL, kullanıcın aradığı şey açısından web sitenizin en alakalı sayfası olmalıdır. Örneğin examplebusiness.com/kampanya/kirmizi-puantiyeli-corap.

Bu bölümlerin karakter sayısı açısından uzunluk sınırı bulunur. Her bir harf ve noktalama işareti bir karakterdir. Boşluklar da karakter sayısına dahildir.

  • Başlık 1: 30 karakter
  • Başlık 2: 30 karakter
  • Açıklama satırı 1: 90 karakter
  • Görünen URL (link): 35 karakter (Eğer URL’niz daha uzunsa kısaltılmış şekilde görünecektir)

Sahip olduğunuz alanı en iyi şekilde değerlendirerek potansiyel müşterilerinize net ve ilgi çekici reklamlar göstermeniz için yazının devamında size önerilerde bulunmaya devam edeceğiz.

Metin reklamı oluşturmanın temel prensiplerini öğrendiğinize göre şimdi başarılı örnekler eşliğinde iyi bir Google reklamı oluşturmanın ayrıntılarına geçelim.

Metin reklamları nerede görünür?

Metin reklamları, Google Arama sonuçları ile Arama Ağı, Arama Ağı iş ortakları ve Google Görüntülü Reklam Ağı’nın içinde bulunduğu Google Ağı’nda görünür. Reklam metinleri Görüntülü Reklam Ağı ve mobil cihazlarda farklı görünebilir. Metin reklamları genellikle reklam olduklarını belli eden bir ifadeyle birlikte gösterilir. Böylece reklamı görüntüleyenler, bağlantıların ücretli tanıtımlar olduğunu anlar.

2. Müşterilerinizin ihtiyacına hitap edin

Müşterilerinizin ihtiyaçlarına cevap veren bir mesaj yazabilmek için bu ihtiyaçlar neler olabileceğini düşünün. Müşteriler ne zaman ve neden sizin ürün ve hizmetlerinizi arıyor? Ana hedef kitleniz kim? Müşterileriniz işletmenizle olan etkileşiminden ne elde etmek istiyor? Mevcut müşterileriniz işletmeniz hakkında ne düşünüyor, işletmenizi neden seviyor?

Bu ve benzeri sorulara cevap vererek hem reklamlarınızda kullanacağınız ses tonunu daha iyi belirleyebilir hem de hangi ürün ve hizmetlerinizi öne çıkaracağınıza daha kolay karar verebilirsiniz.

3. İşletmenizi diğerlerinin önüne çıkarın

Sektörünüz ve potansiyel müşterileriniz arasındaki dinamikleri kavramak için işletmenize benzer işletmelerin online reklamlarına bakın. Böylece sektörünüzde hangi mesaj ve stratejilerin daha çok işe yaradığını görüp diğer reklamlar arasından öne çıkacak bir Google reklamı oluşturabilirsiniz. Ancak başka bir işletmenin reklamını olduğu gibi kopyalamayın. İşletmenizin biricik olduğunu ve müşterilerinizle iletişim kurma şeklinizin de kendine has olması gerektiğini daima hatırlayın.

Online reklamınızı benzersiz bir ‘değer önermesi’ gibi düşünebilirsiniz. Değer önermesi, ürün ve hizmetlerinizin temsil ettiği değerleri ve işletmenizi diğerlerinden ayıran özellikleri içerir. Örneğin,

    • Ücretsiz kargo hizmeti sunuyor musunuz?
    • Belirli ürün ve teknolojiler için uzman tavsiyesi veriyor musunuz?
    • Çevre halkı tarafından uzun yıllardır tanınıyor musunuz?
    • Müşterilerinize sezon ürünlerinde tatil sonrası indirim yapıyor musunuz?
    • Promosyon teklifi sunuyor musunuz?

Tüm bunları reklam metinlerinizde vurgulayın.

4. Müşterileri harekete geçmeye ikna edin

Bir online reklam oluştururken reklamınıza harekete geçirici mesaj da eklemelisiniz. Harekete geçirici mesaj, müşterinizin reklamınızı gördükten sonra yapmasını istediğiniz eylemi içeren net, kısa ve öz cümledir. Bazı harekete geçirici mesaj örnekleri:

  • Şimdi alışveriş yapın
  • Siparişinizi verin
  • Şimdi yer ayırtın
  • Bugün satın alın
  • Daha fazla bilgi alın
  • Şimdi bizi arayın
  • Kayıt olun
  • Fiyat teklifi alın

Mesajlarda müşterinin sizden alışveriş yapması için atması gereken bir sonraki adıma dair belirgin yönlendirmeyi fark ettiniz mi? Mesajlar aynı zamanda “bugün” ve “şimdi” gibi heyecan ve öncelik hissi taşıyan sözcükler barındırıyor.

Ürün veya hizmetiniz için anlamlıysa reklamınıza aciliyet hissi yaratacak başka sözcükler de ekleyebilirsiniz. Böylece müşterileriniz sunduğunuz ürün ya da hizmet için bir zaman kısıtı olduğunu anlayıp daha hızlı alışveriş yapma kararı verebilir. Bir indirimi ya da fırsatı “Yalnızca Ağustos ayında” ya da “Teklifimiz X tarihine dek geçerlidir” gibi bir cümleyle duyurabilirsiniz. Size uygunsa reklamlarınızda zaman kısıtı algısını artırmak için alışveriş sezonlarından da faydalanabilirsiniz. Özel zamanlarda giyilebilecek abiye kıyafetler mi satıyorsunuz? Bunu belirten reklamlar yazıp düğün ya da mezuniyet sezonuna yaklaşan haftalarda yayınlayabilirsiniz. Eğer yılbaşı yaklaşırken sizden hediyelik alışverişi yapan bir müşteri kitleniz varsa kasım ayından itibaren bu sezona atıfta bulunan metinler içeren reklamlar oluşturun.

5. Reklam grupları kullanın

Bir Google reklamı oluştururken örnek alabileceğiniz bir başka uygulama da tüm reklam gruplarınız için o gruba özel bir metin yazmaktır. Reklam grupları daha sınırlı tema, konu ve ürünlerden oluşur. Reklamlarınızı bu gruplara özel olarak hazırlarsanız hesabınızı daha düzenli tutabilirsiniz. Örneğin iç mimari alanında çalışıyorsanız,

    • ‘ev dekorasyonu’,
    • ‘işletmelere özel dekorasyonlar’
    • ‘etkinlik tasarımı ve planlaması’ gibi reklam gruplarınız olabilir.

Her bir reklam grubuna özel metin yazarak reklamlarınızın ihtiyaçları için arama yapan potansiyel müşterileriniz için daha alakalı olmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin ‘ev tasarımı’ reklamınız müşterileri sitenizdeki etkinlik tasarımı değil, ev tasarımı hizmetleri sayfasına yönlendirir. Belirli bir promosyonu duyurmak için reklam verecekseniz bu reklamları kendi reklam gruplarına dahil etmeli ve promosyonu öne çıkaran özel metinler oluşturmalısınız Reklam grupları hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

6. Kısa, açık ve net ifade edin

Google Ads reklam metinleri daha kısadır. Aklınıza ürün ya da hizmetlerinizi tanıtacak süslü bir ifade gelebilir ancak işletmenizin işine yaramayacaksa ya da fazla uzunsa bu ifadeyi reklam metninizde kullanmayın. Metin ne kadar kısa ve öz olursa müşteri de aradığı ürün veya hizmetin sizde olduğunu o kadar hızlı anlar.

7. Anahtar kelime ekleyin

Bir Google Ads hesabınız varsa Google’da arama yapan insanların kullandıkları sözcük ve terimlerin anahtar kelimeler olduğunu da biliyorsunuzdur. Reklamınızın alakalı arama sonuçlarında çıkmasını anahtar kelimeler sağlar. Belirli bir reklam grubu için seçtiğiniz anahtar kelimeleri kullanarak reklamınızın potansiyel müşteriler için alakalı olmasını sağlayabilirsiniz.

Anahtar kelimelerinizden birinin ‘ev dekorasyonu’ olduğunu düşünelim. Başlığınızı ‘Ev Dekorasyonu’ yaparsanız bu ifadeyi aratan Google kullanıcıları, sunduğunuz şeyin tam da onların aradıkları şey olduğunu görüp ürün ve hizmetlerinizle ilgilenebilir. ‘Eviniz İçin Tasarım’ gibi benzer söz öbekleri de işinize yarayabilir.

Hedeflediğiniz tüm anahtar kelimeler için ayrı bir reklam metni hazırlamaktan çekinmeyin. Reklam grubunuzun ana temasını belirleyin ve en alakalı olacağını düşündüğünüz anahtar kelimeyi baz alarak metin yazın.

8. Doğru bir dil kullanın

Yazdığınız online reklam metninde dil bilgisine, yazım kurallarına ve biçimlendirmeye dikkat edin. Eğer metninizde büyük ve küçük harfler birbirine girmişse, gereksiz boşluklar kullanmışsanız ya da kelimeleri yanlış yazmışsanız işletmenizin amatör görünmesine sebep olur ve reklam hileleri kullandığınız düşüncesine yol açarsınız. Ayrıca reklamınız potansiyel müşteriniz için oldukça kafa karıştırıcı da görünür. Bununla birlikte reklamınız Google Ads’in yazı işleri ilkelerini de ihlal etmiş olursunuz. Eğer Herhangi bir ilkeyi ihlal eden reklam yayın onayı alamayabilir ya da yayından kaldırılabilir. Google Ads yazı işleri reklam ilkelerine göz atabilirsiniz.

9. Deneyin ve test edin

Daha profesyonel görünecek bir reklam metni için size örnek olabilecek uygulamalar olsa da online reklamınızın başarısını garanti eden belli bir altın kural bulunmuyor. Biraz deneyimle siz de işletmeniz için en işlevsel, müşterinizle en doğru iletişimi kuran reklam metinlerini yazmayı öğrenebilirsiniz.

Google Ads ile online reklamlarınızın performansını görmek için reklam metniniz üzerinde ufak değişiklikler yaparak kampanya sonuçlarınıza tekrar bakabilir, hangi haliyle daha çok tıklama aldığını görebilirsiniz. Bir reklam grubu için iki farklı metin oluşturup hangisinin daha iyi sonuç elde ettiğini kontrol edebilirsiniz. Reklam metninizin başlık ve ifadelerini değiştirerek bir fırsat ya da promosyona nasıl daha çok ilgi çektiğinize bakın. Reklamı tamamen baştan yazmayın ve çok sık değişiklik yapmayın. Yeni halinin nasıl sonuçlar alacağını görmek için reklamınıza biraz zaman tanıyın.

Bu hikayeyi tanıdıklarınızla paylaşın.

Bu hikayeyi yararlı bulabilecek kişiler mi tanıyorsunuz? Hikayeyi onlarla paylaşın.

Google Ads ile daha fazla müşteri edinin

  • 1. Yeni bir hesap oluşturun
  • 2. Bütçenizi belirleyin
  • 3. Ílk reklamınızı oluşturun ve kampanyanizi nerede yayınlamak istediğinize karar verin
0 850 390 2060*

Veya hesabınızı oluştururken yardım almak için bizi arayın. Hafta içi 09.00 - 17.00