Pogosta vprašanja

Imate vprašanje o programu Google Ads? Oglejte si naše odgovore na pogosta vprašanja in sredstva za oglaševanje.

Kaj je Google Ads?

Google Ads (prej Google AdWords in Google AdWords Express) je spletna oglaševalska rešitev, ki jo podjetja uporabljajo za promoviranje svojih izdelkov v Iskanju Google, YouTubu in na drugih spletnih mestih po spletu. Google Ads oglaševalcem omogoča tudi izbiro določenih ciljev za svoje oglase, na primer spodbujanje telefonskih klicev ali obiskov spletnega mesta. Oglaševalci lahko z računom Google Ads prilagodijo proračune in ciljanje ter kadar koli začnejo ali ustavijo prikazovanje oglasov.

Kaj sta Google AdWords in Google AdWords Express?

Google AdWords in Google AdWords Express sta prejšnji imeni za novi in izboljšani Google Ads.

Kako deluje Google Ads?

Google Ads deluje tako, da vaš oglas prikaže takrat, ko ljudje v spletu iščejo izdelke in storitve, ki jih ponujate. Google Ads vam z uporabo pametne tehnologije pomaga prikazati oglase potencialnim strankam ravno takrat, ko so pripravljene ukrepati.

  1. Začnete tako, da izberete cilj, na primer pridobivanje več obiskovalcev spletnega mesta ali več telefonskih klicev v podjetje.
  2. Nato izberete zemljepisno območje, na katerem naj bo oglas prikazan. Lahko gre za majhen krog okoli vašega podjetja ali za precej širše območje, kot so kraji, zvezne države ali celotne države .
  3. Na koncu oblikujete oglas in nastavite omejitev za mesečni proračun.

Ko je oglas odobren, je lahko prikazan vsakič, ko uporabniki na vašem ciljnem območju iščejo izdelke ali storitve, kot so tisti, ki jih ponujate. Plačali boste samo ob interakcijah strank z vašim oglasom, na primer, ko ga kliknejo ali pokličejo vaše podjetje.

Katere so različne vrste oglasov v programu Google Ads?

V programu Google Ads so na voljo tri osnovne vrste oglasov:

  • oglaševalske akcije v iskalnem omrežju – ti oglasi so običajno v besedilni obliki in so lahko prikazani na straneh z rezultati Iskanja Google, ko nekdo išče izdelke ali storitve, podobne vašim
  • oglaševalske akcije v prikaznem omrežju – ti oglasi so običajno v slikovni obliki in so prikazani na spletnih mestih ali v aplikacijah, ki jih obiščejo vaše stranke
  • oglaševalske akcije z videooglasi – ti oglasi so običajno 6- ali 15-sekundni videoposnetki in so prikazani tik pred vsebino v YouTubu ali po njej

Več o dodatnih naprednih vrstah oglaševalskih akcij, vključno z oglaševalskimi akcijami za Nakupovanje, oglaševalskimi akcijami za aplikacije in drugimi, lahko preberete tukaj.

Kaj je oglaševanje za CPC (ceno na klik) ali PPC (plačilo na klik)?

CPC (cena na klik) ali PPC (plačilo na klik) pomeni, da oglas plačate samo, če ga kdo klikne.

Dva druga modela oglaševanja:

  • Cena na prikaz, kjer plačate glede na to, kolikokrat je bil oglas prikazan (ne kliknjen)
  • Cena na dejavnost, kjer plačate, ko stranka izvede vnaprej določeno dejavnost (npr. ogled vašega videooglasa)

Koliko stane Google Ads?

Stroški, ki jih boste imeli za Google Ads, so odvisni od nastavitev vašega proračuna. Google Ads lahko deluje s skoraj vsakim proračunom. Plačali boste samo ob interakcijah strank z vašim oglasom, na primer, ko ga kliknejo, da obiščejo vaše spletno mesto ali pokličejo vaše podjetje. V programu Google Ads ni zahtev glede najmanjše porabe ali najkrajše dolžine pogodbe – oglase lahko kadar koli ustavite. Cena na klik se lahko razlikuje glede na nekaj dejavnikov. Več o tem preberite tukaj.

Kako začnem oglaševati v Googlu?

Če želite začeti uporabljati program Google Ads, kliknite tukaj, da se prijavite zanj. Z našim vodenim postopkom nastavitve vam bomo pokazali, kako lahko v samo nekaj korakih pripravite prvi oglas. Če potrebujete pomoč pri prijavi, lahko naši strokovnjaki za Google Ads nastavijo vaš novi račun in vam celo pomagajo pri pripravi prve oglaševalske akcije brez dodatnih stroškov.