Soalan Lazim

Adakah anda mempunyai pertanyaan tentang Google Ads? Kami telah menyediakan maklumat yang anda inginkan dalam Soalan Lazim dan sumber pengiklanan.

 • Apakah itu Google Ads?

  Google Ads (sebelum ini dikenali sebagai Google AdWords dan Google AdWords Express) ialah penyelesaian pengiklanan dalam talian yang digunakan oleh perniagaan untuk mempromosikan produk dan perkhidmatan mereka di Carian Google, YouTube dan tapak lain merentas web. Google Ads juga membolehkan pengiklan memilih matlamat tertentu untuk iklan mereka, seperti mendorong panggilan telefon atau lawatan tapak web. Dengan menggunakan akaun Google Ads, pengiklan boleh menyesuaikan belanjawan dan penyasaran mereka serta memulakan atau menghentikan iklan mereka pada bila-bila masa.

 • Apakah itu Google AdWords dan Google AdWords Express?

  Google AdWords dan Google AdWords Express ialah nama lama untuk Google Ads baharu yang dipertingkat.

 • Bagaimanakah Google Ads berfungsi?

  Google Ads berfungsi dengan memaparkan iklan anda apabila pengguna mencari dalam talian untuk produk dan perkhidmatan yang anda tawarkan. Dengan memanfaatkan teknologi pintar, Google Ads membolehkan iklan anda disiarkan kepada bakal pelanggan pada detik mereka bersedia mengambil tindakan.

  1. Anda bermula dengan memilih matlamat anda, seperti menarik lebih ramai pelawat ke tapak web anda atau memperoleh lebih banyak panggilan telefon ke perniagaan anda.
  2. Seterusnya anda memilih kawasan geografi yang iklan anda harus dipaparkan. Kawasan ini boleh menjadi lingkungan kecil di sekitar perniagaan anda atau lebih luas, seperti bandar, negeri atau seluruh negara.
  3. Akhir sekali, anda akan membuat iklan anda dan menetapkan had belanjawan bulanan anda.

  Setelah iklan anda diluluskan, iklan tersebut boleh dipaparkan pada bila-bila masa pengguna yang berada di kawasan sasaran anda mencari produk atau perkhidmatan seperti yang anda tawarkan. Anda hanya membayar apabila pengguna berinteraksi dengan iklan anda, seperti mengklik iklan anda atau menghubungi perniagaan anda.

 • Apakah jenis Google Ads yang berlainan?

  Terdapat tiga jenis asas Google Ads:

  • Kempen Rangkaian Carian - biasanya dalam bentuk teks. Iklan ini dapat dipaparkan di halaman hasil Carian Google apabila seseorang mencari produk atau perkhidmatan yang serupa dengan yang anda tawarkan
  • Kempen Rangkaian Paparan - biasanya dalam bentuk imej. Iklan ini dipaparkan di tapak web atau apl yang dikunjungi oleh pelanggan anda
  • Kempen video - biasanya video sepanjang 6 atau 15 saat. Iklan ini dipaparkan betul-betul sebelum atau semasa kandungan YouTube

  Ketahui tentang jenis kempen lanjutan tambahan, termasuk Kempen beli-belah, Kempen apl dan pelbagai lagi di sini.

 • Apakah itu Pengiklanan KSK (Kos Setiap Klik) atau PPC (Bayar Setiap Klik)?

  KSK (Kos Setiap Klik) atau PPC (Bayar Setiap Klik) bermakna anda hanya membayar untuk iklan jika seseorang mengklik pada iklan tersebut.

  Model pengiklanan yang lain adalah termasuk:

  • Kos Setiap Tera, bermakna anda membayar berdasarkan kekerapan iklan anda dipaparkan (berbanding klik pada klik)
  • Kos Setiap Interaksi, bermakna anda membayar apabila pengguna melengkapkan interaksi yang telah ditetapkan (seperti menonton iklan video anda)
 • Berapakah kos Google Ads?

  Kos Google Ads anda ditentukan oleh tetapan belanjawan anda. Google Ads boleh berfungsi dengan menggunakan hampir apa-apa belanjawan. Anda hanya dicaj apabila pengguna berinteraksi dengan iklan anda, seperti mengklik untuk melawat tapak web anda atau menghubungi perniagaan anda. Dengan menggunakan Google Ads, tiada keperluan perbelanjaan minimum dan tiada tempoh kontrak yang wajib—anda boleh menghentikan iklan anda pada bila-bila masa. Kos klik atau panggilan boleh berbeza-beza berdasarkan beberapa faktor. Ketahui lebih lanjut di sini.

 • Bagaimanakah saya dapat memulakan pengiklanan di Google?

  Untuk mula menggunakan Google Ads, klik di sini untuk mendaftar. Proses persediaan berpandu kami akan membimbing anda melalui proses membuat iklan pertama anda dalam beberapa langkah sahaja. Sekiranya anda memerlukan bantuan mendaftar, pakar Google Ads kami bersedia untuk menyediakan akaun baru anda dan juga membantu untuk membuat kempen pertama anda tanpa kos tambahan.