Česta pitanja

Imate li pitanje o Google Ads? Imamo odgovore za vas u odjeljku Česta pitanja.

Što je Google Ads?

Google Ads (dosadašnji Google AdWords i Google AdWords Express) jest online oglašivačko rješenje koje upotrebljavaju tvrtke kako bi promovirale svoje proizvode i usluge na Google pretraživanju, YouTubeu i ostalim web-lokacijama. Google Ads također omogućuje oglašivačima odabir specifičnih ciljeva za svoje oglase, kao što je poticanje telefonskih poziva ili posjeta web-lokaciji. Uz Google Ads račun oglašivači mogu prilagoditi svoje proračune i ciljanja te pokrenuti i zaustaviti svoje oglase u bilo kojem trenutku.

Što su Google AdWords i Google AdWords Express?

Google AdWords i Google AdWords Express prijašnji su nazivi za nov, poboljšan Google Ads.

Kako funkcionira Google Ads?

Google Ads funkcionira tako da prikazuje vaš oglas kada korisnici na internetu pretražuju proizvode i usluge koje nudite. Upotrebom pametne tehnologije Google Ads pomaže vam prikazati vaše oglase potencijalnim korisnicima u trenutku kada se spremaju poduzeti radnju.

  1. Možete započeti odabirom cilja, kao što je povećanje broja posjetitelja vaše web-lokacije ili više telefonskih poziva vašoj tvrtki.
  2. Nakon toga odaberite geografsko područje na kojem bi se vaš oglas trebao prikazati. To može biti mali radijus oko vaše tvrtke ili mnogo širi, kao što su gradovi, regije ili cijele države.
  3. Konačno, izradit ćete svoj oglas i postaviti mjesečni budžet.

Nakon što vaš oglas bude odobren, može se pojaviti kad god korisnici u vašem ciljanom području pretražuju proizvod ili uslugu poput vaše. Plaćate samo kada korisnici stupe u interakciju s vašim oglasom poput klikanja oglasa ili poziva vašoj tvrtki.

Koje su različite vrste Google Ads?

Tri su osnovne vrste Google Adsa:

  • Kampanje na pretraživačkoj mreži – ti oglasi obično su u tekstualnom obliku, a mogu se prikazivati na stranicama rezultata Google pretraživanja kad netko pretražuje proizvod ili uslugu sličnu vašoj
  • Kampanje na prikazivačkoj mreži – ti oglasi obično su u obliku slike, a pojavljuju se na web-lokacijama ili u aplikacijama koje vaši korisnici posjećuju
  • Videokampanje – ti su oglasi videozapisi u trajanju od obično 6 ili 15 sekundi, a pojavljuju se prije ili tijekom sadržaja na YouTubeu

Saznajte više o dodatnim vrstama naprednih kampanja, uključujući Shopping kampanje, kampanje za aplikacije i još mnogo toga ovdje.

Što je oglašavanje CPC (cijena po kliku) ili PPC (plaćanje po kliku)?

CPC (cijena po kliku) ili PPC (plaćanje po kliku) znači da plaćate samo kada netko klikne oglas.

Ostali modeli oglašavanja uključuju:

  • Cijenu po pojavljivanju, kada plaćate ovisno o tome koliko je puta vaš oglas prikazan (korisnik nije kliknuo oglas)
  • Cijenu po interakciji, kada plaćate kada korisnik završi unaprijed definiranu interakciju (poput gledanja vašeg videooglasa)

Koliko košta Google Ads?

Cijena za Google Ads određuje se na temelju postavki vašeg proračuna. Google Ads može funkcionirati gotovo s bilo kojim proračunom. Naplaćuje vam se samo kada korisnici stupe u interakciju s vašim oglasom, kao što je klikanje kako bi posjetili vašu web-lokaciju ili nazvali vašu tvrtku. Uz Google Ads ne postoje ni minimalni zahtjev trošenja ni obvezno trajanje ugovora – svoje oglase možete zaustaviti u bilo kojem trenutku. Cijena klika ili poziva može se razlikovati ovisno o različitim čimbenicima. Saznajte više ovdje.

Kako mogu početi oglašavati na Googleu?

Da biste započeli s Google Ads, kliknite ovdje kako biste se prijavili. Naš vođeni proces postavljanja vodit će vas kroz izradu prvog oglasa u samo nekoliko koraka. Ako vam treba pomoć pri prijavi, naši stručnjaci za Google Ads dostupni su kako bi vam postavili nov račun i čak pomogli pri izradi prve kampanje bez dodatnih troškova.