Google Ads Keyword Planner (Anahtar Kelime Planlayıcı) nasıl kullanılır?
Google Ads Keyword Planner (Anahtar Kelime Planlayıcı) nasıl kullanılır?
Google Ads Keyword Planner’ı (Anahtar Kelime Planlayıcı) etkili bir şekilde kullanmayı öğrenerek başarılı bir Google kampanyasının altyapısını oluşturun.
Önce anahtar kelimenin tanımını yapalım. Anahtar kelime, müşterilerinize sunduğunuz ürünü veya hizmeti tanımlayan ve reklam kampanyanız için seçtiğiniz kelime veya kelime gruplarıdır. Anahtar kelimeler reklamınızın ne zaman, nerede görüntülenebileceğini belirlemenize yardım eder.
Seçtiğiniz anahtar kelimeler, reklamlarınızı potansiyel müşterilerinize göstermek için kullanılır. Bir kullanıcının Google'da arama yaparken kullandığı kelimelerin sizin reklam kampanyanız için seçtiğiniz anahtar kelimelerle olan benzerliğine göre reklamınız o kullanıcıya gösterilmeye uygun olabilir. Bu yüzden yüksek kaliteli ve alakalı anahtar kelimeler seçmeniz, yalnızca ürün ve hizmetlerinize en çok ilgiyi gösteren ve dolayısıyla müşteriniz olma olasılığı daha yüksek olan kişilere ulaşmanıza yardım eder. Bu sayede yüksek maliyetlerden de kaçınabilirsiniz.
Google Ads Keyword Planner (Anahtar Kelime Planlayıcı) işte tam bu noktada karşınıza çıkar. Anahtar Kelime Planlayıcı güçlü bir anahtar kelime listesi oluşturmanızı ve tıklama başına ödeme kampanyanızı avantajlı biçimde başlatmanızı sağlayan faydalı bir araçtır. Google Ads’in ücretsiz bir aracı olan Google Ads Keyword Planner, sunduğu anahtar kelime önerileri ve bütçe tahminleri ile reklam stratejinizi belirlemenize yardım eder.
Diyelim ki Çanakkale’de Ezine beyaz peyniri üreten bir işletmeniz var ve tüm ülkeye satış yapıyorsunuz. Google Ads Keyword Planner sayesinde potansiyel müşterilerinizin ürünleriniz ya da işletmenizle alakalı arama yaparken kullandığı, daha önce aklınıza gelmemiş terim, ifade ve sözcükleri öğrenebilirsiniz. ‘Ezine peyniri’ ve ‘Çanakkale beyaz peyniri’ gibi ifadeler için halihazırda teklif vermiş olabilirsiniz ancak Keyword Planner size ‘Ezine peyniri nereden alınır?’ ve ‘Çanakkale Ezine peyniri siparişi’ gibi çok aranan başka anahtar kelime önerilerinde de bulunabilir.
Reklamınızı potansiyel müşterilere tam da arama yaptıkları anda göstermek için Keyword Planner’ın kullanımıyla ilgili önerilerimizi okumaya devam edin.
1. Çok sayıda anahtar kelime kullanmak yerine daha kaliteli anahtar kelimeleri bulun ve tercih edin
Google Ads Keyword Planner’ı kullanmaya başlamak için Google Ads hesabınıza girdiğinizde sağ üst köşedeki ‘Araçlar ve Ayarlar’ı tıklayın. Açılan menüde soldaki ‘Planlama’ bölümünde bulunan Anahtar Kelime Planlayıcı'ya tıklayın.
Google Ads Anahtar Kelime Planlayıcı’yı kullanmaya başladığınızda iki seçeneğiniz olacak:
- Yeni anahtar kelimeler: Ürün veya hizmetinizle ilgilenen kullanıcılara erişmenize yardım edecek yeni anahtar kelime fikirleri sunar.
- Arama hacmi ve tahminler: Anahtar kelimelerin arama hacmini yani o kelime ile ne kadar arama yapıldığını, diğer geçmiş metriklerini ve gelecekte nasıl performans göstereceklerine dair tahminleri gösterir.
Anahtar kelimelerle ilgili farklı fikirler bulmakta ya da işletmenizle alakalı sözcükleri belirlemekte zorlanıyorsanız Anahtar Kelime Planlayıcı potansiyel müşterilerinizin sizinkine benzer işletmeleri ararken kullandığı, daha önceden fark edemediğiniz yeni anahtar kelimeleri keşfetmenize yardım edebilir.
Peki nasıl yeni anahtar kelime fikirleri edinebilirsiniz?
- Google Keyword Planner’ı (Anahtar Kelime Planlayıcı) açtığınızda karşınıza çıkan iki seçenekten ‘yeni anahtar kelime bulun’ seçeneğini işaretleyin. İşletmeniz veya ürününüz ile alakalı aklınıza gelen anahtar kelimeleri veya web sitenizin URL’sini ekleyin. Her bir kelimenin ardından ‘Enter’ tuşuna basın. Kelimeleri veya URL’yi ekledikten sonra ‘Başla’ butonuna tıklayın.
- İkinci bir seçenek olarak Anahtar Kelime Planlayıcı’ya girdikten sonra sayfada sol üstte bulunan ‘Anahtar Kelime Fikirleri’ne tıklayın ve arama kutusuna işletmenizle ilgili kelimeler, kelime öbekleri veya URL girip ‘Sonuçları Göster’e tıklayın.
Anahtar kelime fikirlerini aldıktan sonra çıkan anahtar kelime listesinin yanındaki kutucuğa tıkladığınızda yukarıda çıkan mavi satırdaki ‘Anahtar Kelimeyi Ekle’ye tıklayın. İkinci bir seçenek olarak soldaki menüden ‘Anahtar Kelimeler’e ve sonrasında mavi ‘+’ düğmesine tıklayarak istediğiniz anahtar kelimeyi yazarak kampanyanıza ekleyebilirsiniz.
Anahtar kelime fikirlerini aldıktan sonra çıkan anahtar kelime listesinde anahtar kelimelerin yanındaki kutucuğa tıkladığınızda yukarıda çıkan mavi satırdaki ‘Anahtar Kelimeyi Ekle’ye tıklayın. İkinci bir seçenek olarak soldaki menüden Anahtar Kelimeler’e ve sonrasında mavi ‘+’ düğmesine tıklayarak istediğiniz anahtar kelimeyi yazarak kampanyanıza ekleyebilirsiniz.
2. Hedef kitlenizi ve bütçenizi belirlemek için temel filtreleme seçeneklerini kullanın
Anahtar kelime fikirlerini edindikten sonra hedef kitlenizi ve bütçenizi belirlemek için temel filtreleme seçeneklerini kullanın. Şimdi anahtar kelimeleri neye göre filtreleyebileceğinizi görelim:
ERİŞİM
Google Ads Keyword Planner (Anahtar Kelime Planlayıcı)’da sayfanın en üst kısmında bulunan ‘Yerler, Dil ve Arama Ağı’ seçeneklerine göre filtreleme yaparak anahtar kelimelerinizin performanslarını görebilirsiniz.
- Yer: Belirli bir coğrafi bölge ya da alana göre anahtar kelimelerin arama hacmi veri ve trendlerini sunar.
- Dil: Belirli bir dil için arama hacmi veri ve trendlerini sunar. Eğer web sitenizde birden fazla dil seçeneği varsa bu özellik daha çok işinize yarayabilir.
- Arama Ağı: Filtrelediğiniz verinin kaynağının yerini değiştirir. Varsayılan veri kaynağınız Google’dır ancak dilerseniz Google’ın Arama Ağı İş Ortakları’nı da seçebilirsiniz.
- Negatif Anahtar Kelimeler: Sonuçlarda gösterilmesini istemediğiniz kelime ve ifadeleri ayırır. Örneğin ‘ucuz’ ya da ‘bedava’ sözcükleriyle hedefleme yapmak istemiyorsanız buraya bu sözcükleri girebilirsiniz.
“Bir anahtar kelimenin aranma hacmi ülke genelinde ya da büyük bir bölge içerisinde yüksek olabilir. ‘’Yerler’’i filtreleyerek o kelimenin bölgenizde popüler ya da alakalı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.”
TARİH ARALIĞI
Belirli bir zaman aralığındaki belirli bir anahtar kelime ile yapılan ortalama aramaları görmek için tarih girmenize olanak tanır. Ayrıca farklı tarih aralıklarını birbiriyle karşılaştırabilirsiniz. Yılın farklı zamanlarında belirli anahtar kelimelerin nasıl performans gösterdiğini bu özellik sayesinde görebilirsiniz. Böylece kampanyanızı ne zaman yapmanız gerektiğine daha kolay karar verirsiniz.
ANAHTAR KELİME FİLTRELERİ
- Ortalama Aylık Arama Sayısı: Anahtar kelimeleri, belirlediğiniz tarihler için ortalama aylık arama sayısına göre filtreler. Çok yüksek arama hacmi olan anahtar kelimeler (genellikle 10 binden fazla ortalama aylık arama) rekabet etmesi zor ve önerilen teklifi yüksek sözcüklerdir.
- Rekabet: Anahtar kelimeleri, bir web siteyi en üst konuma taşıyabilme derecelerine göre filtrelemenizi sağlar. Yüksek, orta ve düşük zorluk derecelerine göre sıralama yapabilirsiniz. Küçük işletmelere ortadan düşük zorluğa doğru filtreleme yapmaları önerilir. Bu kategorideki anahtar kelimelerin önerilen tekliflerinin daha düşük olması, işletmelerin bütçelerini daha verimli biçimde kullanmasını sağlar.
- Reklam Gösterim Payı: Bir önceki ay hedeflediğiniz bölge ve ağ içinde yapılan toplam arama sayısını, bu aramalardaki reklamınızın toplam uygun gösterim sayısına bölerek insanların reklamınızı kaç kez gördüğünü hesaplar.
Artık Keyword Planner’ı nasıl kullanacağınızı bildiğinize göre sıra deneyiminizi iyileştirecek stratejileri keşfetmeye geldi!
3. Reklamlarınızı hedef kitlenize bulundukları yere göre gösterin
Keyword Planner’ın filtreleri, reklamlarınızın gösterileceği yeri dile ve bölgeye göre seçmenizi sağlar. Bu özellik, bölgenizde arama yapan insanlara ulaşarak müşteri sayısını artırmak istediğiniz bir mağazanız varsa daha çok işinize yarayabilir.
Bir anahtar kelimenin aranma hacmi ülke genelinde ya da büyük bir bölge içerisinde yüksek olabilir. Reklamınızı göstermek istediğiniz yeri filtreleyerek o kelimenin bölgenizde popüler ya da alakalı olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Çanakkaleli peynir üreticisi örneğine geri dönecek olursak, bu tip bir işletmeye sahipseniz filtrelerinizi kendinize özel olarak belirleyebilirsiniz. Dilerseniz şehrinizi (İstanbul), dilerseniz bölgenizi (Marmara), dilerseniz de ülkenizi (Türkiye) seçerek ilerleyebilirsiniz. Keyword Planner’daki sonuçlar size aylık arama hacmini, arama trendlerini, önerilen teklifi ve benzeri bilgileri Çanakkale, Marmara ve seçtiğiniz tüm diğer coğrafi alanlar için ayrı ayrı gösterecektir.
4. Rakiplerinizin tekliflerine dikkat edin
Anahtar kelimelerle ilgili rekabetin seviyesi, ilgili kelimelerin maliyetlerini önemli oranda yükseltebilir. Teklif veren kişi sayısına bağlı olarak belirli bir anahtar kelimenin rekabeti düşük, orta ya da yüksek seviyede olabilir. Yüksek rekabet seviyesine sahip anahtar kelimelerin teklif başına maliyeti daha yüksektir. Bu anahtar kelimeleri kullanmak reklamınızın daha çok kişiye ulaşmasını hem zorlaştırır hem de daha maliyetli hale getirir.
Aracın size sunduğu önerileri analiz ederken yüksek arama hacmine sahip anahtar kelimelerin rekabetinin de fazla olacağını, bu durumun da o anahtar kelimelerin tekliflerini yükseltebileceğini aklınızda bulundurun.
Google Ads Keyword Planner size başka reklamverenlerin hangi anahtar kelimelere ne kadar ödeme yaptığını gösterir. ‘Sayfanın üstü teklifi’ kısmında reklamların arama sonuçlarında üst sıralarda görünmesini sağlayacak bir anahtar kelimeye ödenen ortalama miktarı gösterir. Böylece kullanmak istediğiniz anahtar kelimelerden hangilerinin bütçenize daha uygun olduğunu görebilir, kampanyanızı bu kelimelerle oluşturarak potansiyel müşterilere erişme şansınızı artırırsınız.
5. Bütçenizi verimli şekilde kullanmak için planınızı analiz edin
Sizin için uygun olduğunu düşündüğünüz anahtar kelimeleri anahtar kelime planınıza eklemek için anahtar kelime yanındaki kutucuğa tıkladığınızda yukarıda çıkan mavi satırdaki ‘Anahtar Kelimeyi Ekle’ye tıklayın. Böylece potansiyel anahtar kelimelerinizi planınıza kaydetmiş olacaksınız. Anahtar kelime planınızı oluşturduktan sonra günlük bütçenizi, maksimum teklifinizi ve bölgenizi belirleyerek seçtiğiniz kelimelerin potansiyeliyle ilgili detaylı bir rapor alabilirsiniz.
Listenize 10 ile 20 arasında anahtar kelime ekledikten sonra soldaki menüden ‘Anahtar Kelime’yi seçip potansiyel anahtar kelimelerinizin tahmini tıklama ve gösterim sayısı ile tahmini ortalama konum ve ortalama dönüşüm oranını öğrenebilirsiniz. Böylece bu kelimeleri seçmenin bütçeniz için mantıklı olup olmadığına karar verebilirsiniz. Elde ettiğiniz sonuçlara göre belirli anahtar kelimeleri silip yerine yenilerini ekleyebilir, bütçenizi en verimli şekilde kullanmanızı sağlayacak bir liste oluşturabilirsiniz.
Google Ads Keyword Planner, başarılı bir tıklama başına ödeme kampanyasının altyapısını oluştururken kullanabileceğiniz etkili bir araç. Bütçeniz ya da işletmenizin büyüklüğü ne olursa olsun reklam kampanyanızdan daha yüksek verim almak için bu araç ile anahtar kelimelerinizi dilediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Online pazarlama kampanyanızın başarılı olması için Keyword Planner’ı daha etkin şekilde kullanmanızı sağlayacak bu stratejileri hep cebinizde tutun.
Google Ads anahtar kelime aracını nasıl kullanacağınızla ilgili başka sorularınız varsa yardım sayfamıza göz atın.
Diğer kaynakları inceleyin
Google Ads ile daha fazla müşteri edinin
- 1. Yeni bir hesap oluşturun
- 2. Bütçenizi belirleyin
- 3. Ílk reklamınızı oluşturun ve kampanyanizi nerede yayınlamak istediğinize karar verin