Kaynaklar ana sayfasına geri dön

Google Ads bütçenizi daha iyi yönetmenizi sağlayacak 10 öneri

Öne çıkan bilgiler

Artık internete girmiyor, internette yaşıyoruz. Merak ettiklerimiz hakkında bilgi edinmek veya bir ürün ya da hizmet satın almak istediğimizde en yakınımızdaki elektronik cihaza uzanıyoruz. Akıllı işletme sahipleri de bunun farkında. İşletmenizi internette tanıtarak potansiyel müşterilerinizle aynı anda aynı yerde olabilirsiniz. Peki başarılı bir reklam kampanyası yapabilmek için yeterli bütçenizin olup olmadığını nasıl anlarsınız?

1. Tıklama başına ödeme nasıl çalışır?

2. Önce hedeflerinizi, sonra bütçenizi belirleyin

3. Google Ads ve Analytics hesaplarınızı birbirine bağlayın

4. Bütçenize sadık kalın

5. Google Görüntülü Reklam Ağı’nı sona saklayın

6. Belirli yerleri hedefleyin

7. Google Arama sonuçlarında daha düşük bir konumu, yani ilk üç sıradan sonraki sıraları hedefleyin

8. Daha uzun anahtar kelimeler kullanın

9. Özel kampanyalar yaratın

10. İzleme ve ayarlama yapın

Google Ads nedir?

Google Ads Google’ın geliştirdiği bir reklamcılık hizmetidir. Google Ads ile reklamlarınızı müşterilerinize arama sonuçlarında ve Google reklam ağında gösterebilirsiniz.

Google Ads’i deneyin

Google Ads ve Analytics’ten aldığınız verilerin rehberliğinde sürekli yeni stratejiler deneyip yeni kampanyalar oluşturabilir, işletme hedeflerinize ulaşana dek reklamınızda değişiklik yapabilirsiniz.

1. Tıklama başına ödeme nasıl çalışır?

Tıklama başına ödeme reklamları, tıpkı Google Ads gibi harcayacağınız para miktarının kontrolünü tamamen size bırakır. Google arama sonuçlarında reklamınızın görünmesi için işletmenizle alakalı anahtar kelimelere teklif verirsiniz. Müşteriler reklamınıza tıklayarak web sitenize gelir ya da size telefon açarsa teklifiniz doğrultusunda para ödersiniz. Eğer anahtar kelimelerin Google Ads’de ne işe yaradığını merak ediyorsanız buradan daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Anahtar kelimelerinizi seçtikten sonra bütçenizi yani reklam harcamanızı işletme hedeflerinize uygun olarak belirleyip teklif miktarına karar verebilirsiniz. Biraz plan ve takip ile Google Ads bütçenizi artırabilir, internetten yeni müşterilere ulaşmak için yeni stratejiler geliştirebilirsiniz.

Yerel Online Reklamlar

Google Ads’in yerel işletme reklam araçları ile potansiyel müşterilere ulaşabilir ve işletmenizi büyütebilirsiniz.

2. Önce hedeflerinizi, sonra bütçenizi belirleyin

Online reklam vermenizin amacı nedir? Web sitenize daha çok trafik çekmek mi istiyorsunuz yoksa daha çok telefon araması almak mı? İşletmenizin bilinirliğini bir bölge için mi yoksa belirli bir müşteri grubu için mi artırmak istiyorsunuz?

Ulaşmak istediğiniz sonuçlar hakkında fikriniz olursa Google Ads bütçenizi verimli şekilde kullanır, hedeflediğiniz amaçlara ulaşmanızı sağlayacak bir online reklam kampanyası düzenleyebilirsiniz.

3. Google Ads ve Analytics hesaplarınızı birbirine bağlayın

Google Ads ile reklamınızın aramalarda kaç kez gösterildiğini (‘gösterimler’) ve linkinize ne zaman tıklandığını öğrenebilirsiniz. fakat bu etkileşimlerin sitenizde satın alma, arama ve form doldurma gibi dönüşümler yaratıp yaratmadığını bilemezsiniz. Ancak ücretsiz bir araç olan Google Analytics sayesinde müşterilerin reklamınıza tıklayıp web sitenizi ziyaret ettikten sonra ne yaptığını görebilirsiniz.

Hem vesikalık kareler hem de etkinlik fotoğrafları çeken bir fotoğraf stüdyonuzun olduğunu düşünelim. Aynı zamanda müşteriyi tıkladığında web sitenize götüren bir reklam yayınladınız diyelim. Google Analytics verilerine baktığınızda ziyaretçilerinizin çoğunun sitenize girer girmez ‘Hizmetlerimiz’ sayfasına tıkladığını görüyorsanız ziyaretçileriniz bu sayfayı aradıkları hizmetle ve reklamınızla daha ilgili buluyor olabilir. Bu bilginin ışığında ‘Hizmetlerimiz’ sayfanızı açılış sayfanız yapabilirsiniz.

Analytics size, ziyaretçilerinizin sitenizden hemen ayrıldığını da söyleyebilir. Bu durumda, reklamınızda kullandığınız anahtar kelimelerin işinizle çok alakalı olmadığı sonucunu çıkarabilirsiniz. Farklı anahtar kelimelerle deneme yaparak bu verinin değişip değişmediğini kontrol edin. Bu sayede dönüşüm yaratmayan sözcüklere gereksiz yere para harcamamış olursunuz.

Bu bilgilerin bütçenizle ne ilgisi var? Bu tip küçük değişiklikler yaparak potansiyel müşterilerinize daha iyi hizmet verebilir, işletmeniz ve web sitenizde yaşayacakları iyi deneyimin sonucunda daha çok dönüşüm elde edebilirsiniz. Ayrıca daha alakalı bir açılış sayfası oluşturarak ya da farklı anahtar kelimeler kullanarak reklamınızın Kalite Puanı’nı artırabilirsiniz. Google Ads bütçenizi harcama şeklinizi belirleyen, ortalama tıklama başına maliyetini düşürmeye yardım eden Kalite Puanı hakkında daha fazla bilgi edinin.

Dilerseniz Google Analytics’i Google Ads hesabınıza nasıl bağlayacağınızı da öğrenebilirsiniz.

4. Bütçenize sadık kalın

Aylık Google Ads bütçenize karar verin ve ona sadık kalın. Google Ads’de bütçenizin ne kadarını reklamınızı göstermeye ayıracağınızla ilgili bir limit belirleyebilirsiniz. Bazı günler Google günlük limiti yükseltir. Bunun nedeni günlük arama trafiğinin analiz edilmesidir. Google Ads, reklamlarınızı daha çok insanın arama yaptığı günlerde daha sık; daha az trafik olduğunda daha seyrek gösterir. Günlük harcamanız standart harcamanızı yüzde 20 aşabilir ya da standart harcamanızın yüzde 20 azı olabilir. Ancak endişelenip bütçe limitlerinizde çok fazla değişiklik yapmanıza gerek yok. Kampanyanızda bir değişiklik yapmadan önce mevcut durumun sonuçlarını görmeyi bekleyin. Google Ads aynı zamanda reklam harcamalarınızın günlük limitinin tüm aya göre otomatik olarak ortalamasını alır ve fazla harcama yapmanızı engeller.

Teklif simülatörü nedir?

Google Ads’in teklif simülatörleri, farklı tekliflerin reklamınızın haftalık performansını nasıl değiştireceğini görmenizi sağlar.

Daha fazla bilgi alın

5. Google Görüntülü Reklam Ağı’nı sona saklayın

Bütçeniz sınırlıysa Google Görüntülü Reklam Ağı’nda görüntülü reklam yayınlamaya başlamadan önce bir süre bekleyin. Görüntülü reklamlar arama reklamlarından daha geniş bir kitleye erişir ancak o sırada ürün ve hizmetlerinizi aramayan insanlara da ulaşır. Bu nedenle görüntülü reklamlardan elde edilen dönüşüm oranı biraz daha düşüktür. Kampanyanızın başında görüntülü reklam kullanırsanız Google Ads bütçenizin önemli bir bölümünü, getirisi az olacak bir reklam için harcamış olursunuz. Google Görüntülü Reklam Ağı’nı denemeden önce online pazarlama stratejinizi geliştirip arama kampanyanızdan başarı elde edene dek beklemenizi öneririz.

6. Belirli yerleri hedefleyin

Eğer bir dükkanınız varsa ve öncelikli amacınız müşterilerin sizi ziyaret etmesi için online reklam vermekse reklamınızı bölgenizin dışındaki yerlerde göstermek bütçenizi amaçlarınıza uygun olmayan şekilde harcamanıza yol açar. Bütçenizi verimli kullanmak için Google Ads hedefleme ayarlarını kullanarak reklamlarınızı yalnızca dükkanınıza yakın yerlerden ve işletmeniz için önemli olan bölgelerden arama yapan insanlara gösterin.

Yer hedefleme, işletme hedeflerinizi belirlememiş olsanız bile işe yarar. Ülke çapında teslimat mi yapmak istiyorsunuz? İşletmenizle alakalı olabileceğini düşündüğünüz birkaç bölgedeki ve büyük şehirlerdeki belli başlı yerlerde hedefleme yapın. Ardından Google Ads’in ve eğer kullanıyorsanız Google Analytics’in verilerini inceleyerek hangi bölgelerden daha çok trafik çektiğinize, nerelerden daha çok dönüşüm elde ettiğinize bakın. Bu bilgi, potansiyel müşterilerinizin nerede olduğunu görmenizi ve bütçenizi işletmenize daha faydalı olacak şekilde harcamanızı sağlar.

7. Google Arama sonuçlarında daha düşük bir konumu, yani ilk üç sıradan sonraki sıraları hedefleyin

Arama sonuçlarının dördüncü sırası ve sonrasında çıkan reklamlar da trafik alabilir. Üstelik bu reklamların tıklama başına maliyeti daha az olur.

Reklamınızın Google Arama sonuçlarında listenin daha düşük bir konumunda yer almasının faydaları da var. Müşterileriniz daha ilk aramada alışveriş yapmaya, sipariş vermeye ya da işletmenizi ziyaret etmeye hazır olmayabilir. Almak istedikleri şeye karar vermek için araştırma yapıyor, seçenekleri değerlendiriyor olabilirler. Böyle durumlarda en üst sırada çıkan reklam, tıklama ve web site ziyareti alsa bile dönüşüm yaratmayabilir. Reklamınıza tıklayıp web sitenize gelen bazı ziyaretçiler henüz araştırma sürecinde oldukları için sitenizden hiçbir şey satın almadan çıkabilir. Google Arama sonuçlarında daha düşük bir sırada yer alarak ilk aramada alışveriş yapmaya, sipariş vermeye ya da işletmenizi ziyaret etmeye hazır olmayan ziyaretçileri değil, sonuçları çok iyi analiz edip ne almak istediğini bilen, web sitenize de bu sebeple gelen müşterilerin trafiğini çekersiniz.

8. Daha uzun anahtar kelimeler kullanın

Daha uzun ya da üç veya daha çok sözcükten oluşan anahtar kelimeleri kullanın. Daha az popüler oldukları için bu anahtar kelimelerin rekabet oranı ve tıklama başına maliyeti daha düşüktür. Daha uzun anahtar kelimeler özeldir; ne istediğini iyi bilen, bu yüzden arama yaptığı sırada alışveriş yapmaya ya da işletmenizi ziyaret etmeye hazır olan, yani potansiyeli daha yüksek müşterileri çeker. Örneğin üniversite mezuniyet tarihi yaklaşan öğrencilerin stüdyonuzda portre fotoğrafları çektiğinizi bilmelerini istiyorsanız yalnızca ‘portre fotoğraf’ ya da ‘fotoğraf stüdyosu’ anahtar kelimelerini kullanmak yerine ‘özel mezuniyet portreleri’ gibi daha belirli ifadeler kullanabilirsiniz. Google Ads’de kampanyanız için daha uzun anahtar kelimeler bulmanıza yardım eden ücretsiz bir araç bulunuyor: Google Ads Keyword Planner (Anahtar Kelime Planlayıcı).

9. Özel kampanyalar yaratın

Tıklama başına maliyet (TBM) bütçenizle tek bir kampanya yapmayı düşünüyorsanız ya da hesabınızda zaten tek bir kampanya varsa çalışmalarınızı genişleterek birkaç farklı kampanya daha başlatmak iyi bir fikir olabilir. Bütçenizi tek bir kampanyaya göre belirlerseniz müşteriler her bir ürün ve hizmetiniz için farklı anahtar kelimelerle arama yapana dek Google Ads bütçeniz tükenebilir.

Böyle bir durumda yapılacak en iyi şey web sitenizin farklı bölümleri için farklı kampanyalar oluşturmaktır. Çeşitli ürün kategorileri için farklı sayfalarınız olduğundan kampanyalarınızı da bu kategorilere göre düzenlemek işinizi kolaylaştırır. Fotoğraf stüdyonuz için bir Google Ads hesabı açıyorsanız çektiğiniz portreler için tek bir kampanya yapmak yerine aşağıdaki gibi birkaç farklı kampanya oluşturabilirsiniz:

  • Kampanya: Düğün Portreleri
  • Kampanya: Okul / Mezuniyet Portreleri
  • Kampanya: Etkinlik Fotoğrafları

Böylece her bir kampanya için farklı bir bütçe belirleyip harcamalarınızı hedeflerinize göre düzenlersiniz (mezuniyet döneminde ‘Mezuniyet Portreleri’ kampanyasının bütçesini artırmak gibi). Ayrıca, potansiyel müşterilerinize aradıkları ürün ya da hizmete dair reklamlar gösterebilir ve onları web sitenizin en alakalı sayfasına yönlendirebilirsiniz.

10. İzleme ve ayarlama yapın

Google Ads ile kampanyanızın sonuçlarını izleyerek stratejinizi ve bütçenizi dilediğiniz zaman değiştirebilirsiniz. Bütçenizin miktarı ne olursa olsun Google Ads’i nasıl kullanacağınızı öğrenirseniz işletme hedeflerinize daha kolay ulaşabilirsiniz. Bu önerileri dikkate alarak önce akıllıca bir plan yapın, ardından reklamınızı test edip ince ayarlarla geliştirin.

Bu hikayeyi tanıdıklarınızla paylaşın.

Bu hikayeyi yararlı bulabilecek kişiler mi tanıyorsunuz? Hikayeyi onlarla paylaşın.

Google Ads ile daha fazla müşteri edinin

  • 1. Yeni bir hesap oluşturun
  • 2. Bütçenizi belirleyin
  • 3. İlk reklamınızı oluşturun ve kampanyanızı nerede yayınlamak istediğinize karar verin Google Ads'i Şimdi Deneyin
0 850 390 2060*

Veya hesabınızı oluştururken yardım almak için bizi arayın. Hafta içi 09.00-17.00