Vanliga frågor

Har du frågor om Google Ads? Läs avsnittet med vanliga frågor och våra övriga annonseringsresurser.

Vad är Google Ads?

Google Ads (kallades tidigare Google AdWords och Google AdWords Express) är en onlineannonseringslösning som företag kan använda för att marknadsföra sina produkter och tjänster på Google Sök, YouTube och andra webbplatser på hela webben. Med Google Ads kan annonsörerna välja specifika mål för sina annonser, som att få fler telefonsamtal eller webbplatsbesök. Med ett Google Ads-konto kan annonsörerna anpassa sin budget och inriktning och börja eller sluta visa sina annonser när som helst.

Vad är Google AdWords och Google AdWords Express?

Google AdWords och Google AdWords Express är de tidigare namnen på nya och förbättrade Google Ads.

Hur fungerar Google Ads?

Google Ads visar din annons när människor söker online efter de produkter och tjänster du erbjuder. Google Ads bygger på smart teknik som ser till att dina annonser visas för potentiella kunder just i det ögonblick då de är redo att agera.

  1. Börja med att välja ett mål, som att få fler besökare på din webbplats eller fler telefonsamtal till ditt företag.
  2. Välj sedan i vilket geografiskt område du vill visa din annons. Detta kan vara en liten radie runt ditt företag eller ett större område som orter, delstater eller hela länder.
  3. Skapa slutligen din annons och ange ett budgettak per månad.

När din annons har godkänts kan den visas överallt där användare i ditt inriktade område söker efter en produkt eller tjänst som liknar din. Du betalar bara när personer interagerar med din annons, som att klicka på den eller ringa till ditt företag.

Vilka är de olika typerna av Google Ads?

Det finns tre grundläggande kampanjtyper i Google Ads:

  • kampanjer i söknätverket – vanligtvis annonser i textformat som kan visas på sökresultatsidorna på Google när någon söker efter en produkt eller tjänst som liknar din
  • kampanjer i Display-nätverket – vanligtvis annonser i bildformat som kan visas på webbplatser och i appar som dina kunder besöker
  • videokampanjer – vanligtvis annonser i form av sex eller 15 sekunder långa videor som visas omedelbart före eller i YouTube-innehåll

Läs om fler avancerade kampanjtyper, som Shopping-kampanjer, Appkampanjer och andra här.

Vad är annonsering med CPC (kostnad per klick) respektive PPC (betala per klick)?

CPC (kostnad per klick) eller PPC (betala per klick) betyder att du bara betalar för en annons om någon klickar på den.

Det finns också andra annonseringsmodeller, som

  • kostnad per exponering, där du betalar baserat på hur många gånger din annons visades (inte klickades på)
  • kostnad per engagemang, där du betalar när någon utför en fördefinierad åtgärd (som att titta på din videoannons)

Vad kostar Google Ads?

Kostnaden för Google Ads avgörs av dina budgetinställningar. Google Ads fungerar med de flesta annonseringsbudgetar. Du debiteras bara när någon interagerar med din annons, som att klicka på den för att besöka din webbplats eller ringa till ditt företag. Med Google Ads finns det inget krav på att du spenderar ett visst minimibelopp och ingen bindningstid. Du kan sluta visa dina annonser när som helst. Kostnaden för ett klick eller samtal kan variera beroende på ett antal olika faktorer. Läs mer här.

Hur börjar jag annonsera på Google?

Kom igång med Google Ad genom att klicka här för att registrera dig. Då visas detaljerade anvisningar om hur du skapar din första annons med några få steg. Om du behöver hjälp med att registrera dig kan våra Google Ads-experter bistå med att skapa ditt nya konto och till och med hjälpa dig att skapa din första kampanj utan extra kostnad.